НБУ протестував модель миттєвих платежів в Україні

Миттєві платежі в Україні запустять через рік, але ще в кінці 2023 року НБУ впровадив тестовий стенд для тестування миттєвих платежів.

Про це розповів директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін на конференції XXIV Payments & Security EMA Conference.

«Дорожня карта виглядає наступним чином. Вже розроблена модель миттєвих платежів. За основу взятий стандарт ISO 20022. Це європейський стандарт, і коли ми будемо вступати в Європейський союз, ми повинні вміти працювати саме в цьому стандарті. І також взята схема SCT Instant – миттєві перекази в зоні SEPA», – заявив він, повідомляє «Фінансовий клуб».

В рамках дорожньої карти впровадження миттєвих платежів в Україні вже «завершено» виконання двох етапів. До кінця 2023 року була розроблена модель миттєвих платежів (відповідає підходам ЄС до миттєвих платежів: стандарт повідомлень ISO 20022, схема SCT Inst) та впроваджено тестовий стенд для тестування миттєвих платежів учасниками СЕП.

«До тестового стенду в НБУ на сьогоднішній день підключено вже більше половини всіх банків і розробників», – сказав Андрій Поддєрьогін.

«В роботі» зараз етапи на 2024 рік – перший квартал 2025 року. В цей період відбудеться:

1) створення функціональних та технологічних специфікацій;

2) створення складових успішного впровадження миттєвих платежів;

3) технологічна реалізація миттєвих платежів у СЕП;

4) впровадження регулювання миттєвих платежів.

До кінця грудня 2024 року очікується технологічна готовність СЕП 4.1 з функціональністю миттєвих платежів. А в березні 2025-го – впровадження миттєвих платежів в Україні.

Передбачається, що миттєві платежі будуть виконуватися (включаючи сповіщення користувачів) протягом 10 секунд (цільовий показник – 95% платежів протягом 2 секунд).

Етапи під назвою «планується» почнуться в другому кварталі 2025 року:

– розвиток миттєвих платежів: Request to Pay для надсилання запитів на ініціювання миттєвих платежів; псевдоніми замість довгого IBAN; централізований сервіс генерування/валідування QR-кодів (при необхідності);

– інтеграція з миттєвими платежами ЄС (SEPA).

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd