Єврокомісія схвалила умови для виділення Україні 50 мільярдів євро

Єврокомісія схвалила запропонований урядом України План дій, який стане основою для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу Ukraine Facility на загальну суму 50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років.

Після цього План має остаточно затвердити Рада ЄС, повідомляється на сайті Єврокомісії.

"Цей важливий крок відкриває шлях до регулярної та передбачуваної підтримки України в рамках програми ЄС для України на суму до 50 мільярдів євро. Фінансування в рамках Фонду допоможе Україні підтримувати свою адміністрацію, виплачувати зарплати та пенсії, надавати основні державні послуги та підтримувати відновлення та реконструкцію, поки вона продовжує захищатися від агресії росії", – зазначається у повідомленні.

При цьому одразу після затвердження Пану, яке очікується протягом місяця, Єврокомісія зможе виділити Україні до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування. Надалі кошти за цією програмою виділятимуться за умови виконання узгоджених кроків щодо реформ, а також за умови дотримання ефективних демократичних механізмів.

План визначає 69 реформ і 10 інвестицій, розбитих на 146 якісних і кількісних показників. Реформи, запропоновані в рамках Плану щодо України, охоплюють 15 сфер, включаючи енергетику, сільське господарство, транспорт, зелений і цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси та децентралізацію.

Вони спрямовані на посилення макроекономічної та фінансової стійкості України, покращення управління, підвищення спроможності та ефективності адміністрації, підзвітності та доброчесності судової системи, підтримку розвитку приватного сектору та створення середовища, сприятливого для сталого економічного зростання.

Очікується, що кілька реформ допоможуть Україні на шляху до вступу до ЄС шляхом приведення у відповідність українського законодавства до норм ЄС, зокрема, у сфері державного управління, управління державними фінансами, боротьби з відмиванням грошей, державних закупівель, а також у транспортному та агропродовольчому секторах.

Нагадаємо, у березні Європейська комісія вже виплатила Україні перші 4,5 млрд євро макрофінансової допомоги з великого пакета підтримки на загальну суму 50 млрд євро. В уряді України прогнозували, що наступний транш обсягом 1,5 млрд євро Україна може отримати вже у квітні.

1 лютого лідери 27 країн-членів Європейського Союзу одноголосно домовилися про додатковий пакет фінансової підтримки України на загальну суму 50 млрд євро. Із них на бюджетну підтримку буде спрямовано 38,27 млрд євро, інвестиційний фонд – 6,97 млрд євро, на технічну та адміністративну підтримку – 4,76 млрд євро.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd